Brew your best beer EVER. Save 10% on Brewer's Friend Premium today. Use code TAKE10. Sign Up ×

Kjeller 5 og Mack Mikro Frank und Frei 25L

133 calories 11.9 g 330 ml
Beer Stats
Method: BIAB
Style: No Profile Selected
Boil Time: 60 min
Batch Size: 25 liters (fermentor volume)
Pre Boil Size: 28 liters
Pre Boil Gravity: 1.039 (recipe based estimate)
Efficiency: 70% (brew house)
Source: Mack Mikrobryggeri
Calories: 133 calories (Per 330ml)
Carbs: 11.9 g (Per 330ml)
Created Wednesday July 5th 2017
1.044
1.008
4.8%
35.5
4.5
n/a
n/a
 
Fermentables
Amount Fermentable Cost PPG °L Bill %
3.90 kg German - Pale Ale3.9 kg Pale Ale 39 2.3 79.9%
0.98 kg German - Munich Light0.98 kg Munich Light 37 6 20.1%
4.88 kg / 0.00
 
Hops
Amount Variety Cost Type AA Use Time IBU Bill %
25 g Magnum25 g Magnum Hops Pellet 12.7 Boil 60 min 35.48 35.7%
45 g Hallertau Mittelfruh45 g Hallertau Mittelfruh Hops Pellet 1.7 Boil 0 min 64.3%
70 g / 0.00
 
Mash Guidelines
Amount Description Type Start Temp Target Temp Time
15 L Infusion -- 66 °C 60 min
 
Yeast
Fermentis - Safale - American Ale Yeast US-05
Amount:
1 Each
Cost:
Attenuation (avg):
81%
Flocculation:
Medium
Optimum Temp:
12 - 25 °C
Starter:
No
Fermentation Temp:
16 °C
Pitch Rate:
0.35 (M cells / ml / ° P) 96 B cells required
0.00 Yeast Pitch Rate and Starter Calculator
 
Notes

Dette settet inneholder:
1 maltpose med malt kvernet medium slik at den kan brukes på Grainfather, BeerBrew og BIAB m.m.
2 poser oppveid humle (Perle/Mittelfrüeh)
1 pakke US-05 gjær

NB! Dette settet er oppskalert fra 25L til 35L slik at vannmengdene under ikke vil være korrekte. Gang alle mengder med 1.4 og det skal være cirka korrekt.

Denne oppskriften kan du tilsette 1/1.5 liter med juice til en uke ut i gjæringen. Hvilken juice du ønsker å bruke kan du bestemme selv. Jeg anbefaler druejuice eller grapefrukt-juice. Dess mer juice du bruker jo sterkere vil smaken bli. Pass på at det ikke er konserveringsmidler i juicen!Du trenger også
Bryggeutstyr (en måte å meske på, kjele på minimum 30L, kjølemetode)
To gjæringsbøtter (en med kran)
Flasker
En vekt
Hydrometer
Termometer
Star San eller annen desinfeksjon
PBW eller annet rengjøringsmiddel
Utstyr for å korke eller putte ølet på fat. Hvis du bruker flasker med flip-top/patentkork, så slipper du dette.

Slik bruker du dette settet

Les gjennom hele guiden før du begynner.

I dette settet så har du en sekk med 4.86 kilo malt. Før du begynner så varmer du opp rundt 15L vann til 70C. Når dette er varmet opp så heller du malten i vannet. Ta temperaturmåling og sjekk om du er rundt den mesketemperaturen som er i oppskriften, men hvis du ligger utenfor så er ikke dette så farlig. La stå i 60 minutt, hvor du rører godt hvert 15. minutt. Ta temperaturmålinger samtidig. Hvis det blir litt kaldt så tilsett kokende vann til du kommer tilbake opp til 66C, men dette er ikke så farlig så lenge du holder deg over 61-62C.

Når det har gått 60 minutter så tar du posen med malt ut av kjelen og setter den på en rist eller noe lignende over kjelen. Skyll da med vann til du oppnår 28L i kjelen. I 36l-kjelene du får fra Kjeller 5 så tilsvarer omtrent 1 cm en liter. Du kan varme dette vannet opp til rundt 70C, men du kan også skylle med kaldt vann, det vil da bare ta lengre tid å koke opp vørteren senere og du vil få bittelitt mindre sukker ut av prosessen.

Ta av rundt 100ml og putt på en kald plass. Dette skal du bruke til å måle hvor mye sukker det er i vørteren før kok. Vent til væsken er 20C. Hell væsken i måleglasset og putt oppi hydrometeret (glasspinnen med tall på). Skriv ned det tallet som vørteren går opp til på oppskriften, ved “Boil Gravity” på oppskriftsarket. Dette er det tallet du helst skal være nær. Hvis dette er innenfor 5-7 grader av hva du skal ha, så er alt fint.

Begynn å koke opp. Her kan du ha lokket delvis på for at det skal gå raskere. Når vørteren nærmer seg kok så pass på! Her kan det koke over. Når det har kokt opp så tilsetter du den første humlen i oppskriften (50g Perle). Fra nå skal det koke i 60 minutter. Her skal det være rullende kok. Det betyr at det skal bevege seg synlig i kjelen, men det behøver ikke å fosskoke. Det skal dampe bort rundt 3 liter på denne tiden. Når det er gått 60 minutter så tilsetter du den neste humlen(45g Hallertauer Mittelfrüeh) i det du slår av varmen.

Nå skal du sette på kjøling. Ølet burde kjøles ned så fort som mulig, så hvis du har en dyppkjøler eller lignende så er det bra. Da putter du dyppkjøleren i mens du rører rundt til du oppnår en temperatur på rundt 15C.

Om du ikke har kjøleredskap så så kan du til nød sette ølet en plass med rundt 16-18C med lokket på og vente til neste dag. Dette er ikke optimalt, men vil fungere.

Mens du kjøler ned så kan du gjøre klart gjæringskaret. Vask det først med PBW. Skyll av. Bland deretter ut Star-San etter anmerkningene på beholderen. Pass på at det dekker hele innsiden av gjæringskaret og sprut gjerne litt på kranen til kjelen. Hell middelet ut av bøtten og fyll denne med vørteren din. Ta ut 100ml vørter og ta en hydrometermåling av det. Skriv tallet du får ved Original Gravity. Dette bestemmer hvor sterkt ølet blir til slutt.


Nå kan du enten riste vørteren eller røre kraftig i denne med noe du har desinfisert. Her vil du ha mye oksygen/luft inn i vørteren.

La bøtta stå på et rom der det er rundt 16-22 grader. Etter 2 uker så kan du fylle ølen på flasker. Dette gjør du ved å vaske og desinfisere en bøtte med kran. Du koker opp 3-4dl med vann med 6g per liter øl du tror du kommer til å få til slutt. Se på siden av bøtten hvor mye du har, trekk fra 2-3l med gjær og trub i bunnen av gjæringskaret. Putt denne sukkerlaken i bunnen av det rene og desinfiserte karet med kran. Bruk silikonslange eller hevert og før over ølet fra det du har gjæret i. Husk å vask og desinfiser denne også! Pass på at det ikke plasker og at du ikke får med så mye gjær. Litt går bra, men prøv å unngå det.

Fyll på rengjorte og desinfiserte flasker. De fleste infeksjoner skjer i dårlig vaskede flasker, så pass på at de er rene! Helt rene flasker kan du kjøpe på Kjeller 5, hvis du er usikker. Rene flasker er det bare å fylle med litt star-san og riste slik at hele innsiden av flasken er dekket. Til denne oppskriften trenger du nok rundt 44-48 flasker.

Fyll flaskene fra kranen på gjæringskaret. Her kan du fylle opp slik at du har ca. 2-3cm luft i toppen av flaska. Putt korker på og la stå på en varm plass. Hvis du ikke har korkemaskin e.l. så kan du kjøpe patentkork-flasker på Kjeller 5, disse så “flipper” du bare korka på og slipper å bruke korker e.l.

La stå i minst 2-3 uker på et varmt sted. Deretter sett dem kaldt så lenge du klarer å holde deg!

(Dersom du har lyst til å få en enda mer autentisk Frank Und Frei så kan du scanne QR-koden på etiketten som står på settet. da får du opp en spilleliste med all musikken som de spiller til Frank Und Frei mens de brygger den. Hvis du spiller denne under bryggingen så vil du få et blodautentisk Frank Und Frei-øl!)

Søk oss opp på Facebook med navnet Kjeller 5 og vår andre side på Macks Ølbryggeri. Du kan komme til butikken vår i Storgata 4 eller ringe oss på 947 84 65 mellom 11 og 18 Man-Fre og 11-15 Lør. Du kan også kontakte oss på mail på Kjeller5@mack.no. Vi har alt du trenger til dine neste brygg.

God brygging!

Recipe Picture
Last Updated and Sharing
 
587
Views
0
Brews
Recipe QR Code
  • Public: Yup, Shared
  • Last Updated: 2018-03-03 10:49 UTC
Discussion about this recipe:
You must be logged in to add comments.

If you do not yet have an account, you may register here.

Back To Top